Gründe für die Veränderung oder Einstellung des Angebotsprogramms ökologischer Lebensmittel in der Außer-Haus-Verpflegung

Publikations-Art
Kongressbeitrag
Autoren
Niessen, J.: Rückert-John, J.; John, R.
Erscheinungsjahr
2009
Veröffentlicht in
Werte - Wege - Wirkungen: Biolandbau im Spannungsfeld zwischen Ernährungssicherung, Markt und Klimawandel
Herausgeber
Mayer, J.; Alföldi, T.; Leiber, F. et al.
Verlag
Verlag Dr. Köster , Berlin
Serie/Bezeichnung
Beiträge zur 10. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau
Seite (von - bis)
362-363
Tagungsname
10. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau
Tagungsort
Zürich
Tagungsdatum
11.-13. Februar 2009
Schlagworte
Außer-Haus-Verpflegung, Bio-Lebensmittel, Marktforschung
Abstract

Summary

The supply of organic food is constantly increasing in Germany. This development is accompanied by increasing research, certification, consultancy and wholesale towards this business. Nevertheless, implementing organic food in eating out facilities (EOF) faces several challenges. As part of an ongoing research project, we examined the reasons for the adoption or rejection of the supply of organic food in EOFs. The empirical base consists of 20 case-studies on EOFs using expert-interviews with several persons-in-charge. The reasons for adoption or rejection of the supply of organic food are various and dependent on internal or external factors of the organizations. The most important results regarding certification, low acceptance of offers by customers and the lack of regional provenance will be presented.

Beteiligte Einrichtungen

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